Vänstern ser över sin politik efter valresultatet

Vänsterpartiet tillsätter en framtidskommission som ska definiera partiets roll i svensk politik. Partiledaren Lars Ohly säger att en sådan analys är nödvändig eftersom Sverige har förändrats.

– Vi har för första gången en högerregering som har bedrivit högerpolitik och som ändå har blivit omvald av en majoritet. Dessutom har vi fått in ett främlingsfientligt parti med rasistiska rötter i Sveriges riksdag. Det leder till att vi måste diskutera strategi, politiska krav och hur vi förhåller oss till denna verklighet på ett helt annat sätt än vad vi gjorde under 80-, 90 och i början av 2000-talet, säger Lars Ohly.

Vänsterledningen har i helgen inlett analysen av den senaste valförlusten. Den beräknas bli klar i december.

Men redan på fredag tillsätts en så kallad framtidskommission, som ska ta fram ett underlag inför den ordinarie kongressen i början av 2012.

Det blir alltså ingen extra kongress, så som till exempel Socialdemokraterna kommer att hålla.

– Det förslaget fanns inte på partistyrelsens bord. Ingen partistyrelseledamot föreslog det, säger Lars Ohly.

Han lät idag förstå att den fråga som debatterats mest i partistyrelsen är det rödgröna samarbetet.

Vänsterpartiet har sagt att det vårdar samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men det behåller också sin självständighet i riksdagen. Lars Ohly säger att samarbetspartierna har samma uppfattning.

– Ja, jag har uppfattat att vi är överens om att både fortsätta det rödgröna samarbetet, och att vi också i fortsättningen ska diskutera fråga för fråga om hur vi bäst agerar, säger Lars Ohly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".