Borgmästare lynchad vid uppror i Peru

Uppdaterad 11:58
Ett omfattande uppror pågår bland indianerna i den lilla staden Ilave nära Titicaca-sjön i Anderna i södra Peru. Ursinniga invånare i staden har lynchat sin borgmästare.

Borgmästarens livlösa, stenade och sönderslagna kropp, hittades under en bro.

Den brutala lynchningen kom inte som någon överraskning. Protesterna mot honom började för en månad sen och har sen dess bara ökat i styrka.

Anklagelser
Borgmästaren anklagas för att inte ha uppfyllt sina vallöften och för att ha förskingrat statliga medel. För två veckor sen flydde han från staden och polis och andra myndigheter rådde honom att inte återvända.

Men till allas överaskning gjorde han det ändå och på ett möte med tusentals deltagare på stadens torg beseglades hans öde. Ett par tusen ursinniga, och i många fall, berusade innevånare stormade hans hem och drog med honom till torget där han stenades.

Medlare sökte skydd
Präster som försökte medla tvingades söka skydd i kyrkan. Polisen stängde in sig på polisstationen, men också den angreps.

Detta skedde natten till måndagen, men det var först på tisdagen som journalister och ditsända poliser kunde ta sig in i staden.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista