Dilma Rousseff väntas ta över ett land med många kvarstående problem. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix.

Dilma Rousseff klar favorit i lugnt Brasilienval

Den stora utmaningen för Brasiliens nästa president, som väljs, idag är att hålla liv i upplevelsen av framgång som symboliseras av den avgående presidenten Lula da Silva, både i Brasilien och i omvärlden. En uppgift som kan visa sig svårare än väntat.

Det regnar i Rio de Janeiro. Copacabana, liksom alla andra av den är stans vita och breda stränder, ligger öde. Till och med strandfotbollsligan har ställt in.

Men stillheten har också att göra med att det hålls val i dag, ny president, ny kongress och flera nya guvernörer ska väljas.

I Brasilien är det obligatoriskt att rösta och som överallt i Latinamerika är valdagen en högtidsdag. Men ingen annanstans är den så odramatisk som här.

Det beror inte bara, eller ens framförallt, på att det finns en så klar favorit, Dilma Rousseff som den sittande presidenten Lula da Silva har handplockat som sin efterträdare, utan på att alla kandidater står för en kontinuitet av Lulas politik.

Men däri finns kanske också den stora fällan, eller faran, i det här valet.

Brasilien i dag är på många sätt ett helt annat land än när Lula tillträdde för åtta år sedan. Det är ett land som klivit in och ställt sig mitt på den globala scenen. Det eviga framtidslandet tycks med Lula ha börjat förverkliga myten om sig själv. Men kanske är också det en myt.

För samtidigt som framgångsvindarna blåser så förförande, finns alla problem kvar; fattigdom, ojämlikhet, korruption och våld, problem som döljs bakom Lulas karisma och ofantliga populäritet.

Men utan den samlande symbol som Lula har varit, så kommer alla problem att på nytt bli mycket synligare, och det "brasilianska undret" kan mycket väl, på nytt, visa sig vara en synvilla, en kejsarens nya kläder.

Men, å andra sidan, Copacabana finns ju kvar. Och när regnet slutar kommer solen tillbaka, som den alltid har gjort, långt innan Lula fick brasilianarna och omvärlden att tro att framtiden är nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".