Brasilien

Valresultat tros inte påverka svenska företag

Presidentvalet i Brasilien kommer att avgöras i en andra valomgång i slutet av oktober. Frågan är vad valutgången betyder för framtiden i ett av de internationella investerarnas favoritländer. Vår ekonomikorrespondent begav sig till Scanias fabrik i Brasiliens industriella huvudstad Sao Paolo för att söka svaret.

– Det här är buffertlagret för axeltillverkningen, säger Paula Nauhart som guidar mig runt i Scanias enorma anläggning en bit utanför Brasiliens industriella huvudstad Sao Paolo.

Anläggningen är hypermodern, ergonomiska hjälpmedel underlättar arbetet, golven är skinande rena, inte en dammtuss någonstans. Här jobbar 3000 människor med att tillverka Scanias lastbilar och bussar.

Scania finns sen läge på plats i Brasilien, landet som blivit investerarnas favoritobjekt och där 200 svenska företag i dag sysselsätter 50 000 personer.

Fredrik Wrange är ekonomidirektör. Jag träffade honom strax innan valdagen. Han tror inte att valutgången kommer att innebära någon märkbar förändring av investeringsklimatet i Brasilien

– Vår bedömningen är att det inte sker, utan det kommer att vara ungefär som i dag.

Ingen av kandidaterna skrämmer?

– Nej. Sedan vet vi att Brasilien är ett land med snabba kast, där det kan hända saker väldigt kvickt. Men just nu ser det väldigt bra ut.

Landet Brasilien är ett av de länder som klarat den globala ekonomikrisen bäst. Och Scania tog sig här också igenom krisperioden utan att tvingas uppvisa förlustsiffror. Och det trots att hälften av produktionen gick på export - en export som nästan försvann när krisen slog till.

– Ja, vi var uppe mot 50 procent av våra volymer och då försvann 40 av dem på några få månader, säger Fredrik Wrange.

Kunde ni då kompensera det med efterfrågan från och tillverkning för Brasilien?

– Vi fick justera ner kostymen en tid, sedan kom efterfrågan tillbaka i Brasilien genom olika stimulanser från regeringen.

En av de få åtgärder som Brasiliens regering tog till under krisen, var att erbjuda förmånliga lån, bland annat till bilköp. Det gjorde att när efterfrågan sjönk i andra länder, så steg den i Brasilien. Och nu är Scanias tillverkning uppe på samma nivåer som innan krisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".