Andra omgång i presidentvalet i Brasilien

I presidentvalet i Brasilien fick Dilma Rousseff som väntat flest röster, med omkring 46 procent. Men det var färre än väntat och räckte inte till seger i första valomgången. Nu väntar en andra omgång i slutet av oktober.

Lula da Silvas enorma popularitet räckte inte till för att lyfta Dilma Rousseff till presidentposten redan i första valomgången.

En korruptionsskandal två veckor före valet, där en av hennes närmaste medarbetare var indragen, satte stopp för vad som dittills tyckts vara en promenadseger för Dilma.

Skandalen väckte minnet om andra skandaler till liv. För bara några år sedan avslöjades att Lulas närmaste medarbetare hade mjölkat statliga företag på pengar för att betala mutor till parlamentsledamöter för att de skulle rösta på regeringens förslag.

Även om Lula själv lyckats stå fri från anklagelser lever fortfarande misstankarna att hans arbetarparti, PT, arbetar med korrupta metoder och det var det som Dilma nu fick erfara.

Att den senaste korruptionsskandalen fick både Dilma och framför allt Lula att gå till attack mot pressen, som avslöjat skandalen, istället för mot korruptionen gjorde inte saken bättre.

Troligen kommer också kampanjen inför den andra valomgången just därför att bli betydligt mer spänd än den inför den första.

Dilma kommer nu att ställas mot socialdemokraten José Serra, tidigare framgångsrik guvernör i São Paulo, som fick omkring 33 procent av rösterna.

Men valets stora överraskning var De Grönas kandidat Marina Silva, tidigare miljöminister i Lulas regering, som fick 20 procent av rösterna. Det var betydligt fler än vad opinionsmätningarna hade förutspått.

Hur hennes anhängare kommer att rösta i den andra valomgången blir avgörande för vem som blir Brasiliens nye president.