Sverige köpte loss gisslan i Libanon på 1980-talet

Sverige betalade fem miljoner kronor för att få två kidnappade FN-anställda i Libanon, en svensk och en norrman, fria 1988. Det skedde bakom ryggen på Norge och avslöjas först nu i en bok som kommer ut i Norge i dag. Officiellt har det hetat att det var tyst diplomati som ledde till frigivningen.

– Framförallt tror jag att det här är en triumf för den tysta diplomatin och jag vill tacka de svenska diplomater som har varit verksamma. De har gjort ett utomordentligt fint jobb, sa den dåvarande utrikesministern Sten Andersson i Ekot på morgonen den 2 mars 1988. Efter tre och en halv vecka hade palestinska kidnappare i Libanon släppt FN-tjänstemännen Jan Stening och William Jörgensen.

Men i själva verket hade Sverige köpt loss gisslan.

Det är den norske radio- och tv-korrespondenten Karsten Tveit som på basen av förstahandskällor och hemliga rapporter har fått fram hela historien.

Den börjar med att kidnapparna kontaktar Sveriges dåvarande ambassadör i Damaskus, Rolf Gauffin. De vill ha motsvarande fem miljoner svenska kronor. Inget prutande, inga förhandlingar, annars är gisslans liv i fara.

Rolf Gauffin framför budskapet till dåvarande kabinettssekreteraren Pierre Schori på UD.

– Pierre Schori går strax till sin chef, utrikesminister Sten Andersson. Sten Andersson säger: vi har inte pengar, vi har ingen hemlig fond. De går till statsministern, Ingvar Carlsson. Han har heller icke pengar och enligt Pierre Schori går de då till försvarsdepartementet. Där har försvarsdepartementet en hemlig fond och ställer upp med fem miljoner svenska kronor, säger Karsten Tveit.

Enligt hans källor fattas ett regeringsbeslut den 25 februari. Värdepapper för fem miljoner hämtas från Riksbanken och tidigt på kvällen den 1 mars lämnar Rolf Gauffin över en attachéportfölj till en maskerad man i Beiruts mörka och farliga södra delar.

Två timmar senare släpps svensken Jan Stening och norrmannen William Jörgensen. Men Norge blev aldrig informerat om att Sverige hade betalat för gisslan.