Osamu och Kimiko, två av de tusentals demonstranterna. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Japaner kräver tuffare attityd mot Kina

I Japan visar nya opinionssiffror i dag att stödet för regeringen har fallit kraftigt över missnöje med hur regeringen i Tokyo har hanterat ett bråk med grannen Kina. Många japaner anser att Tokyo måste inta en tuffare attityd gentemot Kina, som gör anspråk på öar som Japan säger är deras.

Tusentals människor i alla åldrar marscherar genom centrala Tokyo. Nästan alla viftar med japanska flaggor. Många har skyltar som fördömer inte bara Kina utan också Japans regering, som man säger har varit alltför undfallande gentemot Peking.

"Jag är arg på vår japanska regering som är alltför vek", säger en av demonstranterna, Hideo Nagata.

Demonstrationen det här veckoslutet var ett tecken på växande ilska i Japan över kinesiska anspråk på det som på japanska kallas Senkaku-öarna.

Hideo Nagata säger att öarna som Kina säger att de har rätt till alltid tillhört Japan, men att Peking nu är ute efter naturtillgångar i området.

En del i Japan säger att det viktigaste för Tokyo är att upprätthålla vänskapliga relationer med Peking och inte äventyra de ekonomiska relationerna, som är betydande för båda länder.

Men vissa ledande politiker, som förre premiärministern Shinzo Abe, har sällat sig till dem som nu allt mera högljutt kräver att den japanska regeringen blir tuffare gentemot Peking.

Många av deltagarna i demonstrationer den senaste tiden är påfallande unga, många är kvinnor, många är välutbildade.

En ledare för protesterna mot Kina, förre flygvapenchefen Toshio Tamogami, använder flitigt internet, med bloggar och twitter för att nå ut också till ungdomar.

General Tamogami säger till Ekot att Japan behöver fördubbla sin militärbudget i ljuset av Kinas växande militär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".