Valet av talman

Reinfeldt lovar att inte kohandla med SD

I dag ska riksdagens talman och vice talmän väljas och Sverigedemokraternas position som tungan på vågen kommer att visa sig för första gången.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sagt att han vill förhandla med Moderaterna om talmansvalet, men Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt sa i går vid en presskonferens att han inte har blivit kontaktad av Jimmie Åkesson.

– Det har han inte gjort och det är inte heller så att jag kommer att underhandla eller förhandla på det sätt som nu beskrivs. Jag vill också markera än en gång att det är riksdagens egna, suveräna beslut att fatta efter de diskussioner som riksdagsgrupperna fattar, säger Fredrik Reinfeldt.

Alliansens kandidat, moderaten Per Westerberg, står mot motkandidaten Kent Härstedt. Han är nominerad av de rödgröna i valet av talman i riksdagen.

I det valet blir Sverigedemokraterna vågmästare och deras mål är att få en av de tre posterna som vice talman.

Men någon kohandel med Sverigedemokraterna kommer inte på tal, sa Fredrik Reinfeldt i går.

– Det jag har markerat och redan fullföljt var att säga att jag har fört samtal med Miljöpartiet, hoppas på konstruktivitet som måste komma från båda håll i olika sakfrågor om det är möjligt. Jag ser också, om man ser det rent historiskt i olika frågor, öppningar som rimligen borde finnas mellan alliansen och Socialdemokraterna, säger Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.