Rättegången mot Wilders avbröts

I Amsterdam avbröts rättegången mot den islamfientlige politikern Geert Wilders efter krav på att domaren ska bytas ut på grund av partiskhet.

Partiledaren Geert Wilders står åtalad för flera fall av hatbrott gentemot muslimer, bland annat genom starkt islamfientliga uttalanden i sin film Fitna. Wilders har också kallat Koranen "en fascistisk bok" och jämfört den med Hitlers Mein Kampf.

I morse, när rättegången började, meddelade Wilders att han skulle utnyttja sin rätt att inte svara på några frågor under rättegången. Domaren sa då att det var uppenbart att Wilders försökte komma undan en diskussion - ett uttalande som enligt Wilders advokat visar att domaren är partisk och redan övertygad om Wilders skuld.

Advokatens krav innebar först ett mindre avbrott i rättegången - och redan vid 13-tiden slogs fast att rättegången skulle avbrytas helt för dagen.

Geert Wilders passade då på att säga att partiskheten visar att det inte längre är möjligt att driva den här processen på ett ärligt sätt.

I morgon eftermiddag ska en specialgrupp inom domstolen avgöra hur ärendet ska drivas vidare och om domaren ska bytas ut.

Så sent som i förra veckan blev det klart att Nederländernas kommande minoritetsregering har fått löfte om det nödvändiga stödet från Geert Wilders och hans frihetsparti PVV. I utbyte mot att stödja regeringen har Wilders fått igenom hjärtefrågor som kraftigt minskad invandring och förbud mot att bära heltäckande slöja i Nederländerna.

Jens Möller, Amsterdam

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista