"Låt de rika betala", anser en graffitimålare i Dublin. Foto: Peter Morrison/Scanpix.
Irland

Osäker ekonomisk framtid kan slå ut småföretag

Häromdagen slog den irländska regeringen fast hur mycket räddningen av landets banker som mest kommer att kosta skattebetalarna. Osäkerheten kring den irländska ekonomin kvarstår och det drabbar detaljhandeln.

460 miljarder kronor blev maxsumman för att rädda bankerna. För att kunna betala krävs ytterligare nedskärningar och skattehöjningar som kommer att presenteras först senare i höst.

"Folk köper inga hus och därför säljer jag inga möbler och den höga arbetslösheten gör att folk inte byter ut sina gamla möbler", säger Dick Turner, som har som har sett omsättningen gå ner kraftigt i sin möbelaffär i Dublin.

"Den är noll", skämtar han och när jag är där är det faktiskt inga kunder alls i affären. Det enda som hörs är en radio.

Avine McNally, vice vd på irländska småföretagarförbundet, säger att jämte byggbranschen är detaljhandeln den bransch där småföretagen har det svårast. Men hon hoppas att det ekonomiska läget ska stabiliseras så att folk törs börja spendera igen.

"Småföretagare har också stora svårigheter att få lån. Många företag som i grunden är livskraftiga behöver låna för att klara konjunktursvackan men bankerna törs inte låna ut", säger Avine McNally.

Hon tycker att regeringen ska ställa upp med en lånegaranti. I annat fall är 60 000 småföretagsjobb i riskzonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".