Talman Per Westerberg fortsätter. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Westerberg fortsätter som talman

Det var laddat i riksdagen idag när ny talman skulle väljas, eftersom ingen visste om Sverigedemokraterna skulle rösta på alliansens kandidat eller de rödgrönas motkandidat.

Efter en nästan två timmar lång omröstning vann moderaten Per Westerberg , och moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra var nöjd efteråt.

– Först vill jag gratulera Per Westerberg. Sedan är jag särskilt glad över att han hade vunnit den här omröstningen även utan det faktum att Sverigedemokraterna röstade på honom.

Per Westerberg fick 194 röster och socialdemokratiska motkandidaten Kent Härstedt 153. Det betyder att även om Sverigedemokraterna stött Härstedt, hade Per Westerberg blivit vald.

Förklaringen är att socialdemokraten Thomas Bodström var borta, någon av rödgröna röstade på Westerberg, och att vänsterpartist Christina Höj Larsen gick på toaletten och missade att rösta.

– Det var en riktigt klantig miss första dagen på jobbet, precis sådant man tänker att det inte får hända, säger Christina Höj Larsen.

Att moderaten Westerberg hade blivit vald även utan Sverigedemokraternas ändrar inte den grundläggande situationen i riksdagen enligt socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Regeringen Reinfeldt måste ändå söka stöd hos andra partier för att säkert få igenom sina förslag i fortsättningen.

– Faktum kvarstår, att vi har en minoritetsregering, som i alla förslag är beroende att få med sig några röster från något av de andra partierna, säger Mona Sahlin.

Per Westerberg

Per Westerberg, moderat, är född 1951 i Nyköping, där han bor med hustru och fyra barn.

Valdes till riksdagens talman den 2 oktober 2006. Mellan 2003 och 2006 var han vice talman.

Från 1991 till 1994 var han näringsminister i regeringen Bildt.

Valdes in i riksdagen för Moderata samlingspartiet 1979.

Per Westerberg har en bakgrund i näringslivet. 1974-1991 arbetade han periodvis på Saab-Scania.

Han har varit styrelseledamot i flera företag, liksom i länsstyrelsen i Södermanlands län och Post- och Telestyrelsen.

Civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm.

Källa: Riksdagen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".