Den brittiska bankkrisen är inte över

Med ett upplåningsbehov på 25 miljarder pund (cirka 265 miljarder kronor) per månad i den brittiska banksektorn nästa år bör regeringen räkna med att få skjuta till mer pengar till landets krisbanker, enligt en larmrapport från New Economics Foundation.

Enligt rapporten, med titeln "Where did our money go?" (Vad gick pengarna till?) står många brittiska banker inför stora pucklar av finansieringsbehov.

Under finanskrisen gick staten in med kapital för att rädda Royal Bank of Scotland och Lloyds undan kollaps, medan andra brittiska storbanker som Barclays och HSBC har klarat sig tack vare tillgången på billiga krediter från den brittiska centralbanken Bank of England.

Sammantaget har de brittiska bankerna till januari 2012 på sig att betala tillbaka 185 miljarder pund (cirka 1 960 miljarder kronor) till Bank of England, lån som erbjudits mot säkerhet i bankernas egna bolånerelaterade produkter.

Liksom andra banker kommer de brittiska samtidigt att pressas av striktare regler för kapitaltäckning i och med införandet av de nya Basel III-reglerna, som ska fasas in till och med januari 2019. Än så länge kvarstår att skapa buffertar och avgifter för att hantera problemet med att vissa banker är för stora för att de ska kunna gå i konkurs.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".