Inkomstgräns för barnbidraget i Storbritannien

Den brittiska regeringen tänker ta bort barnbidraget för höginkomsttagarna, det avslöjade finansminister George Osborne i dag på det konservativa partiets konferens.

Han motiverade det med att bördorna för att komma till rätta med landets stora budgetunderskott måste fördelas rättvist.

– Det jag vill visa är att alla delar av samhället ska bidra, sa finansminister George Osborne till BBC.

Enligt George Osborne från det konservativa partiet att gränsen för att få barnbidrag kommer att gå vid en inkomst på omkring 500 000 kronor per år. Men en familj med två föräldrar som till exempel tjänar 400 000 kronor var, alltså sammanlagt 800 000 kronor, kommer även i fortsättningen att få barnbidrag.

Den här konstruktionen som, en del säkert kommer att uppfatta som orättvis, motiverar George Osborne med att man ville hitta ett enkelt sätt att administrera det här utan att behöva göra om hela systemet och införa ett komplicerat system för behovsprövning.

Brittiska familjer får i dag knappt tusen kronor i månaden för det första barnet och drygt 600 kronor för övriga barn.

Barnbidraget för höginkomsttagare kommer att försvinna från år 2013 och drygt en miljon brittiska familjer kommer att drabbas och åtgärden beräknas spara 11 miljarder kronor per år.

Det är ju besparingar som står högst på agendan för den borgerliga koalitionsregeringen. Om drygt två veckor kommer ytterligare nedskäriningar och skattehöjningar att presenteras för att komma till rätta med det jättelika budgetunderskottet på närmare 1 800 miljarder kronor.