"Man göder en kriminell marknad"

Att Sverige betalat pengar för att få kidnappade fria är olyckligt, eftersom det finns risk att kriminella ser att det kan vara lönsamt att kidnappa svenskar. Det menar Stellan Källberg på säkerhetsföretaget Gothia Protection Group.

– Man göder en kriminell marknad och riskerar att skapa nya affärsmöjligheter för kriminella i och med att detta blir känt.

Stellan Källberg säger att just den här händelsen som skedde 1988 i Libanon inte direkt påverkar säkerheten för svenskar utomlands. Men allmänt ska lösesummor undvikas, anser han.

– Man bör inte göra såna här utbetalningar, anser jag, eftersom det skulle öka risken för svenska medborgare.  

Gothia Protection Group är ett internationellt säkerhetsföretag som jobbar med riskanalyser och livvaktsskydd bland annat. Att stater går in och betalar lösesummor är ovanligt.

Det är vanligare på den privata sidan, till exempel när det gäller fartygskapningar utanför Somalias kust, säger Gothias operative chef Stellan Källberg. 

Risken med lösesummor jämför han med kidnappningsförsäkringar. Om det kommer ut att en person har en sådan försäkring är det farligt.

– I och med att man vet att om man kidnappar dom så betalas det ut en försäkring som lösensumma.

Om man då vet att Sverige betalar pengar för diplomater?

– Ja, det är inte svårt att räkna ut vad som kan hända då, säger Stellan Källberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".