Hjälp på nätet.

Ätstörningar botas via datorn

Nu ska bulimi och anorexi kunna botas via nätet. Just nu testar 20 personer den här metoden att via internet identifiera ätmönster. Det blir sedan till råd och instruktioner till patienterna.

Claes Norring på Nationellt kunskapscentrum för Ätstörningar i Örebro är ansvarig för den nya behandlingen.

– Vi vet att det är så att många drar sig för att söka upp vården med den här typen av problem och kan man erbjuda den här möjligheten så är förhoppningen ändå att vi ska komma åt några fler av dem också, säger Claes Norring.

På försök
Än så länge är ätstörningsbehandlingen på internet ett test fram till 2005. De som är med i testet just nu är 20 personer mellan 18 och 25 år. Hemma framför datorn får de varje dag skriva in vad dom ätit, hur de ätit och om de har hetsätit eller spytt.

Datorn kan då identifiera mönster och ger sen instruktioner på hur patienterna ska göra.

En gång i veckan har de sedan personlig kontakt med en handledare från sjukhuset.

Personlig kontakt viktig
Testet är ett gemensamt projekt mellan flera länder i Europa.

Efter 2005 hoppas Claes Norring att fler ska få möjligheten att genomgå behandlingen.

Emma Phil är 21 år och har själv haft anorexia. Nu är hon frisk och engagerad i riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Hon tror att behandling på Internet kan vara bra för en del.

– För vissa är ju den personliga kontakten viktig. Jag tror att det beror mycket på vad bakgrunden till sjukdomen är, säger hon.

– Har det blivit någon sorts fixering vid mat som har gått till överdrift och man är ganska besluten att man vill bli av med det, så tror jag att det här kan vara jättebra, men har sjukdomen gått långt så tror jag att det är jättesvårt. Då är den personliga kontakten och någon att lita på och vara nära och få stöd av, viktigare, säger Emma Pihl.

Mikael Funke, P3 Nyheter
mikael.funke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista