Åtalas för gamla hönsburar

En småländsk äggproducent åtalas nu för brott mot djurskyddslagen efter att han vägrat byta ut sina gamla hönsburar. Det är det första åtalet efter att Jordbruksverket polisanmälde ett trettiotal producenter i den strid som varit kring burarna. Djurskyddsmyndigheten välkomnar beskedet.

– Vi är väldigt glada över att åklagarmyndigheten nu väcker åtal, vårt mål är ju att det inte ska finnas kvar några höns i de förbjudna burarna och att hönsen ska komma ut så fort som möjligt ur dem, säger Ulf Nylén på Djurskyddsmyndigheten.

Kan man räkna med fler åtal fram över?

– Det är svårt att säga, de enskilda åklagarmyndigheterna gör enskilda bedömningar. Men om en åklagarmyndighet nu går före så finns det kanske anledning att tro att andra följer efter, säger Ulf Nylén.

Så det här beslutat kan få principiell betydelse?

– Ja, det tror jag, säger Ulf Nylén.

Striden om hönsburarna har pågått i ett många år och i flera turer. För ett par år sen meddelade Jordbruksverket att inga dispenser längre skulle ges för den gamla typen av burar, utan sittpinne, rede och sandbad.

Beslutet överklagades av en stor mängd äggproducenter som ansåg att tiden för omställningen var för knapp. Äggproducenterna vann också i länsrätten eftersom beslutet inte hade anmälts till EU.

Gamla burar olagliga
Därefter deklarerade Jordbruksverket förra året att dom gamla burarna nu var att se som olagliga och strax före jul polisanmäldes därför ett 30-tal äggproducenter som fortfarande hade de gamla burarna.

Nu har alltså det första åtalet väckts av åklagare i Växjö. Åtalet gäller en småländsk producent med 10 000 burhöns.

Äggproducenten vill själv inte kommentera åtalet, men har tidigare sagt till SR Kronoberg att han anser att förbudet är felaktigt.

Rättsläget väntas klarna
Fortfarande sitter drygt 700 000 av Sveriges fem miljoner burhöns i den gamla typen av burar. Djurskyddsmyndigheten, som tagit över frågan från Jordbruksverket, hoppas därför att en rättslig process ska sätta fart på omställningen.

– Det betyder att vi får en ordentlig rättslig prövning av det. Får vi det så blir det svårare att hävda att rättsläget är oklart som äggproducenterna och deras juridiska ombud nu gör.

– Men det är klart att det är en chansning, för rätten gör ju sin egen bedömning. Från Djurskyddsmyndighetens sida ser vi dock fram emot en juridisk prövning med tillförsikt, säger Ulf Nylén på Djurskyddsmyndigheten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
i samarbete med SR Kronoberg
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista