Två rödgröna röster uteblev

En av riksdagsledamöterna, Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, missade att rösta i dagens talmansval för att hon lämnade kammaren för att gå på toaletten.

-- Det var en riktigt klantig miss första dagen på jobbet, sådant som inte får hända, säger Christina Höj Larsen till TT.

Hon försökte dock springande ta sig fram till valurnan, men då var det för sent.

Även socialdemokraten Thomas Bodström var frånvarande vid omröstningen, vilket gjorde att 173 borgerliga röster räknades, och 174 övriga, inkluderat rödgröna- och SD-röster.

Till följd av att socialdemokraten Thomas Bodström är i USA och att en vänsterpartist satt på toaletten under talmansomröstningen, så blev Sverigedemokraternas röster betydelselösa.

Anledningen är att en ledamot från de rödgröna röstade på alliansens kandidat Per Westerberg. Därmed fick han 174 röster och om Sverigedemokraterna hade lagt sina 20 röster på Kent Härstedt, så hade han ändå bara fått 173 röster och alltså inte de 174 som krävdes för att bli vald.

Efter att talmansvalet var klart kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson det faktum att SD trots allt inte hade en vågmästarroll i omröstningen.

– Det är ju lite pajaserier kan jag tycka om man ska skicka någon på toaletten varje gång det är känsliga omröstningar i kammaren. Jag hopas att det inte var en medvetens strategi.

På frågan om detta visar att Sverigedemokraterna inte kommer att få inflytande svarade han:

– Om man räknar antalet stolar i kammaren är vi tungan på vågen. Jag tror inte att man kan laborera med detta genom att skicka ut folk på toalettbesök under fyra år. Det är inte seriöst.

TT