Arbetspraktik ska ge invandrare jobb

Regeringen och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har tillsammmans undersökt vad som kan göras för att det ska bli lättare för invandrare att komma in på arbetstmarknaden. Den gemensamma arbetstgruppen lade fram sina förslag på onsdagen. Ett av förslagen gäller arbetspraktik.

– Det viktigaste är att vi kan korta de vägar in till arbetslivet som nu är krångliga och där man stöter huvudet mot porten. Vi vill öppna dörrarna och sänka trösklarna genom att det går snabbare in och man vågar pröva den kompetens som de utlandsfödda har, säger arbetsgruppens ordförande Bengt K Å Johansson

Ett förslag från gruppen är en ny typ av arbetspraktik som kallas för ”prova på platser”. Det ska vara ett snabbt och enkelt sätt för invandrare att komma ut på arbetsmarknaden och därigenom öka sin möjligheter att få en anställning.

Det är också ett sätt att underlätta för företagen att hitta lämpliga personer att anställa.

Kompetens ska testas
Ett annat förslag från arbetsgruppen är att underlätta för invandrare att få ett intyg på vilken kompetens de har med sig från sitt hemland. Nu föreslås att arbetsförmedlingen ska kunna gå till enskilda företag och betala för att de låter invandrare tillbringa en tid på företaget och att det där görs en bedömning av kompetensen.

Nu ska regeringen och det privata näringslivet ta till sig de här förslagen.

Gynnar företag
Ingvar Svensson, som är integrationsansvarig på Svenskt Näringsliv, tror att företagen kommer att ställa upp eftersom det här att kommer att gynna dem.

– Företagen behöver få in nya influenser och man måste se till att vi inte får ett tudelat samhälle. Det är viktigt att alla kan bidra till sin egen och vår utveckling. Därför är det också ett företagsansvar att samhället fungerar och den här delen har inte fungerat särskilt bra.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista