Microsofts vd föreläste på KTH

I dag kom mjukvarujätten Microsofts vd Steve Ballmer till Stockholm. Inför studenter på Kungliga tekniska högskolan talade han om framtidens teknik.

Men frågorna som mötte vd:n efter föreläsningen handlade mest om ifall Microsoft överhuvudtaget kommer klara av konkurrensen i framtiden och ifall företaget verkligen ligger i framkanten av den tekniska utvecklingen.

"Vad då återta ledningen" var Ballmers motfråga till en av åhörarna som undrade hur Microsoft ska återta marknadsandelar från bland andra Apple.

– 95 procent av datoranvändarna i världen använder vårt operativsystem, de använder inte Mac och dom kör inte Linux, sade Steve Ballmer.

Steve Ballmer är känd som en temperamentsfull och färgstark vd. Han har arbetat på Microsofts sedan 1980 och varit med om nästan hela framgångssagan. Men han är också ifrågasatt och just nu mer än på länge.

För när det gäller den kraftigt växande marknaden för så kallade smartphones, datorliknande telefoner, så är Microsoft varken etta, två eller ens trea eller fyra på den marknaden.

Det är en utveckling som experter och bedömare i dag ser som en möjlig början på en lång och utdragen Microsoftdöd, med fortsatt minskande dominans.

Nu senast fick Ballmer inte ut hela sin bonus för 2010 på grund av strategiska misstag när det gäller den marknaden. Han fick nöja sig med hälften, ungefär 4,5 miljoner kronor.

Den här utvecklingen kunde Steve Ballmer ändå skämta lite om i dag. Han medgav att Microsoft halkat efter när det gäller smarta mobiler som Apples Iphone eller Sony Ericsons Xperia, baserad på Googles operativsystem.

Men bara om någon vecka lanserar Microsoft en ny plattform för mobiler. Framtiden tillhör Micrsosoft, lovade Ballmer.