Höga förväntningar inför kvartalsredovisningen

I nästa vecka drar rapportfloden igång för säsongen och de börsnoterade företagen ska berätta hur det har gått sedan i somras. Förväntningarna är ganska högt ställda och börsen har fortsatt att gå starkt under hösten.

Nu ska bolagens resultat för det tredje kvartalet redovisas. Nu kommer det svart på vitt om det finns en stadig grund att stå på för den svenska ekonomin och konjunkturen. Nu ska den uppåtgående börskurvan bekräftas.

En liten blinkande varningsfyr kom från H&M i förra veckan, som trots en hög vinst ändå inte levde upp till förväntningarna, och aktien föll över 6 procent.

Ändå var det andra kvartalet oväntat starkt för många bolag och det återstår att se om H&M får efterföljare som inte lever upp till prognoserna.

Först ut av de stora är de både maktbolagen Industrivärden, redan i dag, och Investor i nästa vecka. Industrivärden kanske har nått att säga om sitt ägande i AB Volvo.

Sedan hettar det till och under andra halvan av oktober avgörs det hur resten av året blir.

För många bolag har vinstprognoserna för helåret skrivits upp kraftigt efter sommaren och det gäller att leva upp till dem, annars riskerar man att göra en H&M. Börsen har gått upp drygt 10 procent under kvartalet.

Verkstadsbolagen har de bästa tillväxtprognoserna och fordonsjättarna Scania och Volvo är investerarfavoriter.

För bankerna med en rad krisrapporter bakom sig har det vänt i år, och tittar man bakåt till andra kvartalet redovisade sex av sju nordiska storbanker ett bättre resultat än väntat. Swedbank och SEB har fått kraftigt höjda prognoser.

Men det finns undantag också, och bland bolagen som istället fått sina prognoser sänkta efter halvårsrapporterna finns bemanningsbolagen Poolia och Proffice.

Även skogsbolagen har fått helårsprognoserna höjda, medan bolag som Boliden och SSAB har justerats ned.

Andra tungviktare som har sänkts är Ericsson och Handelsbanken och Lundin Petroleum.

Och finländska Nokia som blivit frånsprungen av konkurrenterna i segmentet datorlika mobiltelefoner ska upp till bevis den 21 oktober. Och kanske stillnar floden av rapporter en aning efter den 10 november då krisande skandinaviska flygbolaget SAS rapporterar.

Snart kan man alltså få besked om det finns någon vidare stabil grund att stå på för den starka svenska ekonomin och konjunkturen.