Protestmålning i centrala Dublin. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Svarta moln över Irlands ekonomi

Från uppmärksammad framgång har Irland nu gått till att bli ett land i djup kris. Banker måste räddas för närmare 500 miljarder kronor och det kommer att bli ännu värre. Skattehöjningar väntar och arbetslösheten väntas stiga.

Shelley Barrous, arbetslös arkitekt, säger att eftersom hon är i byggbranschen så är hennes situation extra besvärlig. Irlands ekonomiska kris beror ju till stor del på den fastighetsbubbla som sprack i början av 2008.

Shelley Barrous börjar nu se sig om efter jobb i andra branscher, eftersom hon inte tror att hon kommer att få något arkitektjobb de närmaste åren.

En annan bransch som är hårt drabbad, åtminstone i huvudstaden Dublin, är taxibranschen. Hela staden är full av taxibilar som åker runt utan passagerare. Det beror dels på att branschen avreglerades för några år sedan och att arbetslösa skaffar sig taxibilar i brist på andra jobb.

Följden har blivit att det är svårt att livnära sig som taxichaufför berättar en av dem, John Redmond.

De allra flesta som kör taxi i Dublin är egenföretagare och liksom för andra småföretagare är det nu under finanskrisen svårt för taxichaufförer att få lån när de till exempel ska köpa ny bil. Och John Desmond berättar att många taxichaufförer är förtvivlade och att antalet självmord har ökat bland chaufförer.

Regeringens nedskärningar gör att också många anställda inom den offentliga sektorn blivit arbetslösa. Läraren Simon Rouse tröttnade på att få nej på sina jobbansökningar och stack till Spanien för att jobba ett år och han kan tänka sig att åka utomlands igen.

Arbetslösheten i Irland ligger på 13,7 procent och väntas stiga lite till innan det vänder. Och den nya budgeten senare i höst kommer att innehålla nya nedskärningar och skattehöjningar.

Känslan av djup kris håller irländarna i ett järngrepp och de håller i sin tur hårt i plånboken - något som drabbar detaljhandeln.

Men när jag går runt bland småbutikerna i Dublin träffar jag på en handlare som säljer byggsatser av bilar och flygplan och han har inte märkt av krisen ett endaste dugg.

Modellhandlaren, som inte vill figurera med sitt namn i radio, säger att när arbetslösa inte tycker att de har råd att gå på puben längre så kommer de in till honom och köper en modell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".