Tyska islamister dödade i flyganfall

I en amerikansk robotattack i nordvästra Pakistan har åtta misstänkta islamister dödats. Minst tre av dem hade tyskt medborgarskap, uppger den pakistanska säkerhetstjänsten för tyska medier.

Det var ett förarlöst flygplan, av allt att döma från den amerikanska underättelsetjänsten CIA, som avfyrade två robotar mot en byggnad i staden Mir Ali. Uppgifterna går isär om huruvida målet var ett bostadshus eller en moské, men samtliga i byggnaden ska ha dödats.

Räden är den senaste i en våg av liknande hemligstämplade, amerikanska attacker, 26 gånger den senaste månaden ska de förarlösa planen ha släppt robotar mot mål längs den pakistanska gränsen till Afghanistan. 

Precis som vid de tidigare anfallen så sätts gårdagens attack i samband med varningarna om förestående terrorattentat i Europa. Sverige och Japan var de senaste att uppmana sina medborgare till försiktighet vid resor igår. De nämnde dock inga specifika länder, vilket Storbritannien gjorde häromdagen.

pekades Frankrike och Tyskland ut som möjliga måltavlor, men trots det, och trots att amerikansk TV har pekat ut TV-tornet, Centralstationen och det legendariska hotellet Adlon i Berlin som mål så förhåller sig den tyska regeringen klart kyligare än sina kollegor.

Inrikesminister Thomas de Mazière sade igår att de nämnda målen ska ha förekommit i en av al Qaida-nätverkets propagandvideos redan förra året. För närvarande finns inget som konkret pekar på några förestående attentat i Tyskland, sade inrikesministern.

De tyska myndigheterna vet sedan tidigare att ett dussintal tyska islamister befinner sig i läger hos fyra olika miltanta grupper i nordvästra Pakistan, grupper som också tidigare har hotat med attentat i Tyskland.

Mest oroad just nu är man över ett antal kända islamister från Hamburg, som lämnade Tyskland för Afghanistan förra året, där tappade underrättelsetjänsten spåret efter dem.

En av dem ska ha fängslats av den amerikanska militären i juli i år och det är uppgifter från honom som ska ligga bakom de senaste terrorvarningarna.

Den fängslade mannen hävdar att några av dem som ska utföra attentatet redan är i Europa men det råder delade meningar om hur trovärdig han är, från tyskt håll är man påtagligt skeptisk.