Nej till övergångsregler i Sverige

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till övergångsregler för nya EU-medborgare som vill jobba i Sverige. Resultatet av omröstningen gick som väntat.

Av de som röstade sa 137 ja, 182 sa nej till övergångsregler och 4 av kammarens ledamöter avstod från att rösta.

Därmed är det klart att nya EU-medborgare som vill arbeta i Sverige inte behöver söka arbetstillstånd från hemlandet. De kan komma hit direkt och söka jobb.

Det som för ett par veckor sedan skulle bli en spännande omröstning blev inte det. Regeringspartiet socialdemokraterna hade hela riksdagen mot sig och förlorade omröstningen med 45 röster.

Sprickor inom partierna
I partierna fanns en hel del sprickor. Två vänsterpartister bröt partilinjen och röstade ja till övergångsregler. Fyra moderater ville inte stödja regeringen utan la ner sina röster.

Debatten inför omröstningen var lång och hård. Den varade nästan fyra timmar.

Anklagelser om främlingsfientliga intressen
Centerledaren Maud Olofsson har varit en av de ledande motståndarna mot övergångsregler.

– De nya medborgarna är inga sociala turister. Beslutet idag är ett viktigt besked om att samma rättigheter och samma skyldigheter gäller lika för alla unionens medborgare.

Moderaternas Per Westerberg anklagade statsminister Göran Persson för att ha berett vägen för främlingsfientliga krafter:

– Hans ordval om social turism är kanske det öppnaste uttrycket för att flörta med främlingsfientliga intressen, som uttryckts av en ledande politiker i Sverige i modern tid.

Regeringspartiet försvarade sig
Per Westerberg talade också om regeringens förslag som en skammens skrivelse. Även folkpartisten Erik Ullenhag talade om skam.

– Det är skam och fläck på EU:s banér att medborgarrätt heter ursprung.

Mot allt detta försvarade sig regeringspartiet socialdemokraterna, till exempel migrationsminister Barbro Holmberg.

– Utan sådana regler riskerar vi att få en dumpning av löner och anställningsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Jag säger inte att det blir så, men att det kan bli så. Det finns en risk för att det blir så. Ska vi ta den risken?

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se