Bilavgifter på försök.

Regeringen betalar bilavgiftsförsök

Regeringen accepterar att betala försöket med trängselavgifter i Stockholmstrafiken fullt ut. Det framgår av finansminister Bosse Ringholms proposition som överlämnades till riksdagen på onsdagen.

Regeringen betalar hela kostnaden för försöket med trängselskatter i Stockholm, säger finansminister Bosse Ringholm i propositionen. Det är fortfarande för tidigt att ange exakt vilka kostnaderna blir och finansministern återkommer i höstbudgeten med mer exakta siffror, säger han.

Det innebär att regeringen också tar kostnaden för att fortsätta med ett ökat antal bussar i Stockholm hela 2006, även efter försökets slut.

Folkomröstning i september 2006
Den 12 juni nästa år ska trängselskatterna börja tas ut och den sista juli 2006 avslutas försöket, i god tid före valet i september då det är folkomröstning i frågan.

Trängselskatten utformas så att den kan användas var som helst i landet. Men det är försöket med skatt för alla bilar som passerar in i Stockholm som är aktuellt.

Böter för den som inte betalar
Skatten varierar mellan 10 och 20 kronor beroende på vilken tid på dygnet som bilar passerar. Maximalt ska en bilägare behöva betala 60 kronor per dygn. Pengarna ska betalas till ett särskilt konto och om det inte görs är bötessumman 500 kronor.

Sammanlagt räknar staten med att få in nära en miljard kronor på ett år. En tredjedel från yrkestrafikanter och två tredjedelar från privatpersoner.

Miljövänliga bilar slipper
Bussar, taxibilar och utryckningsfordon undantas från avgift, liksom bilar som drivs med miljövänligt bränsle. Bilister från Lidingö slipper också avgift om de kör ut utanför Stockholm och passerar två betalstationer inom en halvtimme. Essingeleden är också undantagen från trängselskatten.

Regeringens proposition ska nu behandlas i riksdagen och beslut väntas tas i juni och bakom står alltså socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista