Hopp om ökat förtroende för näringslivet

Den regeringstillsatta Förtroendekommissionen har lämnat sitt förslag till åtgärder för att förbättra förtroendet för näringslivet. Den tillsattes för två år sedan när företagsskandalerna avslöjades i USA och förslagen är många och detaljerade.

Ordförande Erik Åsbrink anser att alla de 33 förslagen är lika viktiga.

– Jag vill inte lyfta fram en enskild punkt som viktigast utan det är helheten som är viktig. Man löser inte förtroendeproblem med en enstaka åtgärd. Man måste arbeta brett och det är precis det vi har gjort, säger han.

Är det ett vattentätt system ni har kommit fram till?

– Det skulle jag inte garantera. Jag tror inget system kan vara helt vattentätt. Jag kommer aldrig att bli av med alla avarter i näringslivet eller i samhället i övrigt. Jag tror och hoppas att det vi föreslår kommer att minska brottslighet, minska regelöverträdelser och därmed bidra till att stärka förtroendet för svenskt näringsliv.

Förslag till lösningar
Det är 33 skarpa förslag som ska tukta ett oetiskt näringsliv och enligt Erik Åsbrink har kommissionens uppgift inte varit att lösa problemen, utan ge förslag till lösningar.

Kommissionen har undersökt hur det egentligen står till med förtroendet för näringslivet och konstaterar att man inte kan tala om en allmän förtroendekris. Småföretagen åtnjuter stort förtroende, medan storföretagen och finansmarknaden har lågt förtroende.

Det är också i den delen av näringslivet som lönerna är högst, bubblor har skapats och brustit och penningkarusellen snurrat som snabbast under de senaste åren.

Ny myndighet
Kommissionen föreslår bland annat att det förs in i aktiebolagslagen att företagens ledningar ska lämna en särskild redogörelse på bolagsstämmorna om ledningens och styrelsens ersättningar. Bolagsstämmorna ska fatta beslut om ersättningar och alla former av aktierelaterade incitamentsprogram.

Tillsynen över redovisning och revision ska skärpas genom att en ny myndighet inrättas, Redovisningsinspektionen ska den heta. Nuvarande bokföringsnämnden och revisorsnämnden läggs ned enligt förslaget.

Finansinspektionen föreslås få huvudansvaret för konsumentskyddet på det finansiella området.

Ansvarsfördelning
Konkurrensverket föreslås få rätt att självt besluta om konkurrensskadeavgiften för företag som överträder konkurrenslagen. Ekobrottsmyndigheten föreslås få hela ansvaret för bekämpning av ekobrott.

Kommissionen har också gett sig på förmögenhetsskatten och föreslår att den avskaffas för att få en mer lika beskattning av ägare till bolagen.

Hela paketet kostar 185 miljoner och om förmögenhetsskatten avskaffas, kostar det 4,8 miljarder till, och räkningen hamnar hos beställaren, finansdepartementet, och biträdande finansminister Gunnar Lund.

– Ja de föreslår ju till exempel lagstiftning om hur bolagen ska fungera, vad bolagsstämman ska få bestämma om när det gäller till exempel ersättningssystemen för chefer i företagen. Det är ett område som jag tror skulle må bra av en lagreglering, säger Gunnar Lund.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista