Kerviel kommer till domstolen. Foto: Laurent Cipriani/Scanpix.

Fängelse för fransk finanssvindlare

Den franske aktiehandlaren Jérôme Kerviel, som åtalats för att ha svindlat bort femtio miljarder kronor för banken Société Générale, dömdes i dag till fem års fängelse, varav två år villkorligt. Domstolen i Paris fäller honom för trolöshet mot huvudman.

Kerviel är också skyldig att betala tillbaka hela det enorma belopp på nästan femtio miljarder kronor, som han han spekulerade bort som värdepappershandlare. Plus ränta.

– Sannolikheten att 33-åringen ska klara det är obefintlig, konstaterade bankens advokat Jean Veil.

Kerviel var stjärnmäklare och gjorde stora vinster. Cheferna var nöjda, bonusarna växte och risktagandet ökade. Men när affärerna vändes i förlust, höjde Kerviel buden och dolde problemen med fejkade dokument och oriktiga datauppgifter. Misstagen uppdagades inte, han gick inte på semester. 

Larmklockorna gick hos övervakningskontoret Eurex under hösten 2007, men banken dröjde med förklaringar.

När Société Générale flera månader senare insåg hur ofantliga och oskyddade spekulationerna var, kom ett entydigt kommando: sälj - rensa - sälj.

Den unge mäklaren har hela tiden hävdat att alla överträdde sina befogenheter och att bonusarna drev på och fick cheferna att se mellan fingrarna. I sin självbiografi skriver han att blev offer för siffrorna och spänningarna. I dag dömdes han som ensam ansvarig. 

Det var i januari 2008 som bubblan sprack för den då 31-årige bankmannen.

Banken har å sin sida sagt att kontrollsystemen brast, men att banken omöjligt kunde avslöja Kerviels avancerade fusk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".