Pompa och politik när riksdagen öppnar

Musikkårer, flickkörer, flaggor, hästar och vagnar – i dag är det pompa och ståt kring riksdagshuset när årets riksmöte öppnas av kungen och statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen.

Det är en dag när alla riksdagsledamöter tillsammans med gäster från organisationer, myndigheter och ambassader bär högtidskläder och efter öppnandet minglar, äter snittar och dricker vin under kristallkronorna i riksdagshusets vackraste lokal – Sammanbindningsbanan med utsikt över vattnet mot Grand Hotel.

Riksdagens öppnande är ett traditionsrikt evenemang. Även i år går de riksdagsledamöter som vill först på en gudstjänst i Storkyrkan vid lunchtid. Både på väg till och från riksdagshuset kan de lyssna till en musikkår på ett torg vid riksdagshuset.

Riksdagsledamöter och övriga gäster anländer till riksdagshuset mellan 13.00 och 13.40 och går uppför de marmorglänsande trapporna i gamla riksdagshuset där ett folkdansgille paraderar med landskapsflaggor och en flickkör sjunger. Sedan går de vidare till den blomstersmyckade plenisalen.

En stund innan klockan 14.00 lämnar Kungen med familj slottet i en hästdragen vagn och anländer till riksdagshuset ett par minuter före 14.00. I plenisalen håller sedan kungen ett kort tal som normalt sett inte ska innehålla allt för brännande politiska frågor och förklarar årets riksmöte öppnat.

Dagens politiskt mest intressanta del är statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring som han läser upp efter kungens tal. I regeringsförklaringen beskriver Reinfeldt sin politik och vilka förslag som regeringen tänker lägga fram i år, från utrikespolitik till kommunpolitik. En stor del kommer sannolikt baseras på den borgerliga alliansens valmanifest som presenterades i slutet av augusti. Regeringsförklaringen brukar dock inte vara särskilt detaljrik utan är snarast en bred exposé över den politiska inriktningen.

Efter regeringsförklaringen läser Reinfeldt direkt upp ministerlistan. Då blir det klart om regeringskansliet kommer bestå av samma departement som tidigare, om det blir fler ministerposter och om några ministrar får sluta eller får byta arbetsuppgifter. Fördelningen av ministerposter och om Moderaterna efter sin valframgång ska få fler statsråd har varit ett hett diskussionsämne i regeringskansliet den senaste veckan. Med ministerlistan blir det klart vad diskussionerna mellan Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna lett till.

Vid 15.00 lämnar kungen, statsministern, ministrarna och ledamöterna plenisalen och går till Sammanbindningsbanan för talmannens mottagning tillsammans med gäster och medier. Reportrarna har chans att ställa frågor till statsministern, de nya ministrarna och oppositionsledarna om regeringsförklaringen.

Senare på kvällen kan ledamöter och tjänstemän tillsammans njuta av musik i Stockholms konserthus.

Det är inte bara under riksmötets öppnande som blickarna kommer riktas mot riksdagen. Fokus på riksdagen kommer att bli starkare den här mandatperioden än den förra eftersom regeringen inte längre har egen majoritet och inte kan räkna med att varje förslag enkelt får riksdagens stöd. Regeringen måste därför förhandla med ett eller flera oppositionspartier för att vara säker på att få igenom sina förslag. Annars får den räkna med att då och då förlora omröstningar i kammaren och det kommer att leda till stor uppmärksamhet i medierna.