Fler länder bryter mot EU:s stabilitetspakt

På onsdagen började den unika rättegången mot EU:s finansministrar i EG-domstolen i Luxemburg. Ministrarna anklagas för att varit för passiva mot de länder som brutit mot den så kallade stabilitetspaktens regler, de regler som ska få euroländernas ekonomier att gå i samma takt. Men på onsdagen kom också rapporter om att det nu är ännu fler länder som bryter mot stabilitetspakten.

Det italienska budgetunderskottet ser ut att bli större än tillåtna 3 procent av bruttonationalprodukten i år och EU-kommissionen krävde på onsdagen att EU:s finansministrar ska utfärda en formell varning till Italien vid sitt nästa möte.

Två länder slipper varning
Även Storbritannien och Nederländerna har för stora budgetunderskott, men EU-kommissionen anser att de länderna ska slippa varning eftersom de visat god vilja att försöka minska underskottet igen.

Italien anses inte visa den samarbetsviljan och bör därför få en reprimand, säger EU-kommissionen.

Det retar Italiens premiärminister Silvio Berlusconi till ursinne och han anklagade EU-kommissionens ordförande Romano Prodi för att angripa honom politiskt. Prodi väntas bli Berlusconis huvudrival i nästa italienska parlamentsval.

Finansministrar inför rätta
Som alltid blir det bråk när stabilitetspaktens disciplinregler används. På onsdagen inleddes den med spänning inväntade domstolsprocessen mot EU:s finansministrar i EG-domstolen.

Domstolen ska pröva om EU:s finansministrar gjorde rätt eller fel när de lät Tyskland och Frankrike slippa undan ännu hårdare disciplinstraff som så småningom skulle lett till mycket höga böter.

Politiskt agerande
Finansministrarnas juridiska ombud hävdade i domstolen på onsdagen att de inte satt stabilitetspakten ur spel utan agerat politiskt vilket de anser inte kan prövas i domstol.

Dom i målet faller i slutet av sommaren.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista