Många förslag från förtroendekommissionen

Förtroendekommissionen som tillsattes av regeringen för två år sedan har i dag lämnat sitt förslag till åtgärder för att förbättra förtroendet för näringslivet.

Det är 33 skarpa förslag som ska tukta ett oetiskt näringsliv, och enligt Erik Åsbrink har kommissionens uppgift inte varit att lösa problemen, utan ge förslag till lösningar.

Kommissionen har undersökt hur det egentligen står till med förtroendet för näringslivet, och konstaterar att man inte kan tala om en allmän förtroendekris. Småföretagen åtnjuter stort förtroende, medan storföretag och finansmarknaden har lågt förtroende.

Det är också i den delen av näringslivet som lönerna är högst och bubblor har skapats och brustit, och penningkarusellen snurrat som snabbast de senaste åren.

Nu lägger kommissionen fram hela paketet som tillsammans med förra veckans förslag i kod för företagsstyrning ska skärpa lagstiftningen, förbättra tillsynen av företagen och skärpa sanktionerna, alltså straffen, för företag som bryter mot konkurrenslagstiftningen.

Kommissionen föreslår bland annat att det förs in i aktiebolagslagen att företagens ledningar ska lämna en särskild redogörelse på bolagsstämmorna om ledningens och styrelsens ersättningar. Bolagsstämmorna ska fatta beslut om ersättningar och alla former av aktierelaterade incitamentsprogram.

Tillsynen över redovisning och revision ska skärpas genom att en ny myndighet inrättas, Redovisningsinspektionen ska den heta. Nuvarande bokföringsnämnden och revisorsnämnden läggs ned enligt förslaget.

Finansinspektionen föreslås få huvudansvaret för konsumentskyddet på det finansiella området.

Konkurrensverket föreslås få rätt att självt besluta om konkurrensskadeavgiften för företag som överträder konkurrenslagen.

Ekobrottsmyndigheten föreslås få hela ansvaret för bekämpning av ekobrott.

Kommissionen har också gett sig på förmögenhetsskatten och föreslår att den avskaffas för att få en mer lika beskattning av ägare till bolagen.

Hela paketet kostar 185 miljoner kronor och avskaffas förmögenhetsskatten kostar det 4,8 miljarder till.

Tommy Fredriksson & Martin Ahlquist
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista