Kraftig lobbykampanj mot EU-förslag till kemikalielag

Kemikalieindustrin i Europa och USA har gjort idoga försök för att EU:s kemikalieförslag, kallat Reach, inte ska bli alltför långtgående. En bild av den intensiva lobbyverksamheten ges i en bok av EU-parlamentarikern Inger Schörling (mp) och Gunnar Lind, som arbetat i Greenpeace och vid Kemikaliesekretariatet.

– Det har stått i en del tyska tidningar om de svenska häxorna, som då var Schörling, Wallström och Hellsten. Jag har varit med på ganska många konferenser där det har suttit stora och mäktiga ledare för den tyska industrin och man har pratat väldigt mycket med varandra under tiden som jag har hållit mitt anförande, man har skakat på huvudet och gjort miner, berättar Inger Schörling.

Även USA vill förändra förslaget
Men inte bara den europeiska kemiindustrin har legat på, också USA:s regering har gjort stora ansträngningar att förändra förslaget.

– Jag har blivit förvånad över att man ändå har varit så pass aggressiv i sin lobbying mot Reach och kemikalielagstiftningen och att man också har skickat ut telegram från Colin Powell och Bushadministrationen, säger Inger Schörling.

Utrikesminister Colin Powell har skickat flera meddelanden till europeiska regeringar via sina ambassader.

USA hänvisar till ogynnsam konkurrens, kostnader och att alltför många kemikalier måste testas.

Industrins kostnader utreds igen
Nu har EU-kommissionen tillsatt en ny utredning om industrins kostnader.

– Det är ytterligare en studie av kostnader för industrin, utan att man väger in vad det har för nytta för hälsa och miljö, säger Inger Schörling.

Spår av lobbykampanjen
Svensk kemiindustri har varit rätt välvilligt inställd till EU:s kemikalieförslag. Men det slutliga förslaget bär vissa spår av lobbykampanjen från Europas och USA:s kemiindustri.

Betydligt färre kemikalier behöver registreras och testas och det blev inga tvingande krav att byta ut farliga kemikalier mot mindre farliga.

I höst ska förslaget behandlas i EU-parlamentet.

– Reach kommer vi så småningom att få se i europeisk lagstiftning. Frågan är vad det innehåller. Jag är rädd för att det kommer att bli mer och mer urvattnat och till slut inte innehålla någonting nytt, annat än skydd för kemikalieindustrin och inte för miljön, säger Gunnar Lind, en av författarna till boken.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista