Organiserad alkoholinförsel görs ofta av låginkomsttagare

De personer som sysslar med organiserad införsel av alkohol i landet har ofta låg inkomst och har även varit inblandade i narkotikahandel. Det visar ett projekt som tullen just nu driver tillsammans med speciella åklagare.

Projektet syftar till att skapa effektiva arbetsmetoder för att begränsa den privatinförsel av alkohol som sedan säljs vidare illegalt.

Enligt Bengt Rosenkvist, planeringschef vid tullens gränsskydd, har alkoholinförseln i landet ökat ytterligare efter årsskiftet.

– Den är ju väldigt omfattande, med vans, små lastbilar, personbilar med släpvagnar. Det är oerhörda mängder som tas in i landet, säger han.

Bevisningen problemet
Sedan årsskiftet är det i princip fritt fram att föra in så mycket alkohol man kan för privat bruk.

Problemet för tullen är att bevisa att de stora mängder som förs in av privatpersoner skall säljas vidare.

Tillsammans med åklagare prövar nu tullen en arbetsmetodik som skall förenkla arbetet och förhindra den olagliga vidareförsäljningen av alkohol.

– Här finns organisationer som har en företagsliknande struktur och ett mycket väl fungerande försäljningsnät upp till halva Sverige, säger Bengt Rosenkvist.

Möjligheten att göra snabba pengar är stor.

– Gör man en resa med en van en gång i veckan, så gör man ungefär 10 000 kronor i nettoförtjänst på den resan. Det innebär att man ligger på drygt en halv miljon om året i svart inkomst. Sedan stegras det med antalet resor man gör, säger han.

Flera förundersökningar pågår
Tullen vill inte avslöja detaljer i sin nya satsning, men under den senaste månaden har man inlett ett 20-tal förundersökningar mot privatpersoner och när Ekot var med vid en aktion anhölls två män från Norge, som en vecka tidigare gjort en liknande spritresa.

Det är många faktorer som spelar in när tullen ska avgöra om det är frågan om privat eller kommersiell införsel. Till exempel antal resor utomlands som personen gör, inkomst och trovärdigheten i berättelsen.

Fest för 400 i en skog
En person som anhölls nyligen berättade att alkoholen var avsedd för en privat fest för 400 personer i en skog, men kunde inte namnge en enda person.

– En person som kommer in och har noll inkomst och kanske ställer frågan till mig i ett förhörssammanhang att ”nu talar du inte om det här för försäkringskassan”, då reagerar jag så klart, säger Christer Krieg, brottsutredare på tullen.

Efter årsskiftet har den småskaliga trafiken minskat. Nu handlar det om stora mängder och den nya trenden är att allt fler personer från övriga landet åker till Tyskland och Danmark för att köpa alkohol.

– Väldigt många av dem som nu kommer har hyrt vans och släpvagnar. De kommer från Gävle, Alingsås, Uddevalla, till och med från Norge, berättar Christer Krieg.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se