S kräver en ursäkt av Maud Olofsson

Socialdemokraterna kräver en ursäkt av centerpartiets Maud Olofsson. Orsaken är att Maud Olofsson i Aktuellt i måndags sa att socialdemokraternas inställning till övergångsreglerna varit annorlunda om Anna Lindh var i livet.

Häromkvällen hade Sveriges televisions Aktuellt ett inslag om att svenskarnas stöd för EU:s utvidgning minskat och flera personer sa att orsaken var Göran Perssons omsvängning om övergångsreglerna.

Annan inställning om Lindh hade levt
Maud Olofsson sa i det inslaget att socialdemokraternas inställning hade varit annorlunda om Anna Lindh var i livet.

”Jag tror att det hade spelat roll om Anna Lindh hade varit kvar. Jag tror att hennes vision om Europa och det enade Europa hade vägt mycket tungt i ett beslutsfattande hos socialdemokraterna. Det känns jättetråkigt att behöva säga det, men jag tror att det hade haft betydelse.”, sa Maud Olofsson i inslaget.

Upprörda reaktioner
Hennes uttalande upprör ordföranden i socialdemokraternas riksdagsgrupp, Britt Bohlin Olsson.

– Jag blir mycket upprörd och ledsen. Jag tycker att det var ett lågvattenmärke i den politiska debatten och tycker över huvudtaget att ingen av oss ska tolka eller använda det tragiska som hände med vår utrikesminister i höstas i den politiska dagsaktuella debatten. Det känns väldigt långt ifrån vad som är anständigt, säger hon.

Britt Bohlin Olsson säger att hon aldrig varit med om så starka och upprörda reaktioner.

– Människor uttrycker att det är sorgset att politiken sjunker till den nivån, men också en väldig ilska över att man använder den politiska diskussionen och debatten på det sättet.

Vad är det för skillnad mellan om Maud Olofsson till exempel säger att om Anna Lindh hade levt så hade politiken varit på ett visst sätt, eller om man säger att om Palme hade levt så hade politiken varit på ett visst sätt?

– Jag tycker att det är en väldigt stor skillnad. Olof Palmes politiska gärning ligger så långt tillbaka i tiden att väldigt många har inte en egen erfarenhet och väldigt många som har det har glömt hur den politiska debatten gick och hur den politiska dagordningen såg ut. Då finns det ett legitimt intresse för att diskutera ”Vad sa Olof Palme i sina tal, vad skrev han och hur ledde han Sveriges politiska bana?” Det är en helt annan sak, säger Britt Bohlin Olsson.

Olofsson ber inte om ursäkt
Centerledaren Maud Olofsson kommer inte att be om ursäkt för det hon sagt. Tvärtom anser hon att Anna Lindhs minne hyllas genom uttalandet.

– J ag har ju hedrat Anna Lindh för hennes fasta hållning när det gäller Europatanken. Jag har hedrat henne för att hon slogs för östutvidgningen och hon vågade ta den debatten. Jag tycker att både jag, Britt Bohlin och hela svenska folket ska vara stolta och glada över det och jag tror att det bästa sättet att hedra hennes minne är att ge henne det erkännandet.

Vad säger du om kritiken?

– Jag tror att man blir nervös över att andra också sörjer Anna Lindh och uttrycker det. Det är helt okej om socialdemokrater använder Anna Lindh i olika sammanhang, men man tycker att det är underligt om politiska motståndare känner samma respekt, säger centerledaren Maud Olofsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista