Danska "getton" ska rivas

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen föreslog idag att delar av de så kallade invandrargettona i landet skall rivas. Det handlar om områden med många invandrare, sociala problem och hög brottslighet.

– Låt oss tala öppet om det, i områden där inte danska värderingar gäller, där hjälper inte vanliga lösningar, sa statsminister Lars Lökke Rasmussen i sitt tal när det danska folketinget inledde sitt arbete idag.

I stället vill regeringen ta till storsläggan, eller rättare sagt bulldozrar och andra maskiner och riva ner de värsta kvarteren.

Regeringen pekar ut 29 sådana här problemområden, där en stor del av invånarna är utan arbete, där det bor många kriminella, ofta med invandrarbakgrund.

En halv miljard danska kronor - mer än 600 miljoner svenska kronor - vill regeringen satsa på att riva i invandrargettona. Och polisen skall bli mer synlig där.

– Gettona ska tillbaka in i samhället, sa Lars Lökke Rasmussen, som i sitt tal också nämnde att regeringen för invandringspolitiken i samarbete med sitt invandrarkritiska stödparti Dansk Folkeparti - i mångt och mycket en föreblid för Sverigedemokraterna.

Och han fick också beröm i dag av partiets ledare Pia Kjaersgaard.

Medan Meta Fuglsang i oppositionspartiet Socialistisk Folkeparti tycker gettoplanen är ett svek mot de berörda områdena.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".