Ny teknik kan lösa gamla mordfall

Polisen i Stockholm hoppas att fler gamla mordfall ska kunna klaras upp. En särskild avdelning inom Länskriminalen arbetar nu enbart med mordfall som är uppemot 20 år gamla.

– Vi granskar gamla ärenden som, i första hand mord, då man inte har uppnått preskriptionstid. Då finns fortfarande möjlighet att göra någonting. Vi granskar då det sparade materialet i första hand, för att se om det finns någonting som man kan göra idag som man inte kunde göra då, för kanske 20 år sedan, säger kriminalkommissarie Bo Wide, som arbetar på roteln mordanalys och utredning.

DNA-tester skapar möjligheter
Den stora nyheten inom kriminaltekniken är självklart DNA-testerna, som ständigt ökar i antal och där det blir allt enklare att göra undersökningar.

Ett litet hårstrå på ett tidigare undersökt klädesplagg kan därför vara viktigt, eller en sparad cigarettfimp, eller rentav ett mordvapen.

Lojaliteter förändras
Polisen har 25 år på sig att lösa mordfall, därefter går det inte att åtala någon. Men under den tiden, eller kanske kortare, kan mycket hinna ske, berättar kriminalinspektör Agneta Kallur.

– Det finns faktiskt sådana som ångrar sig om de har gjort någonting och det finns människor som kanske inte har lojaliteterna kvar emellan sig. De kan ha förlorat kontakten och kan berätta någonting annat idag än vad man gjorde då, säger hon.

Tio år gammalt mord löst
Just nu granskas cirka fem ärenden av den grupp inom Länskriminalen i Stockholm som numera enbart ägnar sig åt gamla mordfall.

Gruppen har bara arbetat några månader men redan hunnit lösa ett mord som skedde 1994 på Hornsgatan i Stockholm.

I det fallet fanns gärningsmannen med i utredningsmaterialet, vilket inte är helt ovanligt.

Breddat tänkande
Förutom ny teknik och att gamla lojaliteter kanske förändrats så försöker utredarna bredda sitt tänkande. En kriminolog, olika tekniker, rättsläkare och en psykiater tillfrågas kontinuerligt och gruppen har också kontakt med Stockholms universitet.

Utredarna har stora förhoppningar, enligt Agneta Kallur.

– Vi hoppas att vi ska kunna ta reda på vad som hände. Eller så kan man kanske också fria människor som det har varit misstankar emot och gärna då få fram vem som är gärningsmannen, säger hon.

Byxor kan lösa 22-årigt fall
Bo Wide hoppas närmast på att ett mord från 1982 ska kunna lösas, eftersom ett par byxor har undersökts på nytt.

– Där har man idag hittat fläckar som man kunde ta fram en DNA-profil på, som man inte kunde göra varken 82 eller 84, när det här var nere tidigare. Så det finns möjligheter. Vad det sedan kommer att leda till får vi se i framtiden, för det måste till väldigt mycket mer, säger han.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista