Bodström i USA ger problem

Socialdemokraten Thomas Bodströms resa till USA ställer till problem för det rödgröna samarbetet i Riksdagen. Bodström har nämligen sökt föräldraledigt på heltid trots att hans barn går i skolan.

Nu är det gruppledarna i Riksdagen som ska hantera den här frågan och tills den är avgjord förlorar de rödgröna ett mandat i omröstningarna.

– Det är såklart problematiskt, men därför är det viktigt att vi avgör den fort. Vi kommer att avgöra den nästa vecka, säger Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson.

I riksdagen är man restriktiv med tjänstledigheter. Förutom regeringsuppdrag och vissa utlandstjänster är det bara den lagstadgade föräldraledigheten som gäller. Och enligt Försäkringskassans regler kan man inte vara föräldraledig på heltid med ett barn som går i skolan.

Men Thomas Bodström har åkt utan att ha den här frågan avgjord och därmed förlorar de rödgröna en röst varje gång riksdagsledamöterna voterar.

Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson säger att det kan få allvarliga konsekvenser om tjänstledigheter beviljas alltför lättvindigt.

– Man urvattnar institutet att vara riksdagsledamot. Man ställer upp och jobbar hårt och söker väljarnas stöd. Och så får man det. Sedan, om det visar sig efter valet, att man väljer att vara borta under mycket lång tid - utan att då ha grund som man kan ha, statsråd, statssekreterare, FN-uppdrag eller faktiskt föräldraledig med barn som man har rätt att få föräldrapenning för - då är vi ju väldigt generösa idag och det tycker jag är bra.

Socialdemokraternas Thomas Bodström har sökt tjänstledigt till i början av december. Men eftersom gruppledarna tror att beslutet kan bli vägledande dröjer beslutet till nästa vecka. Och om det blir ett nej på ansökan har Thomas Bodström bara två alternativ, säger Mikaela Valtersson.

– Antingen får han komma tillbaka hit och ta sin riksdagsplats, som jag ser det - eller så får han avsäga sig sin riksdagsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".