Spänd förväntan inför Reinfeldts regeringsförklaring

Klockan två i eftermiddag öppnar riksdagen, och statminister Fredrik Reinfeldt presenterar sin nya regering. Spekulationerna om nya ministrar har varit många, och på förmiddagen var det spänd förväntan i luften, det putsades och övades in i det sista.

I plenisalen övade fagottisten Mikael Lindström i Svenska kammarorkestern en sista gång inför framträdandet klockan 14, samtidigt som blommorna arrangerades på talmanspodiet.

De gråa heltäckningsmattorna dammsögs och i gamla riksdagshuset placerades hundratals glas ut inför minglet efter att ceremonin är över.

I ett av de tomma rummen i ledamotshuset stod moderaten Erik Bengtzboe bland flyttkartonger och slet med sin internetuppkoppling till datorn. Bengtzboe kom in som ledamot så sent som igår eftermiddag. Då blev han ersättare för Per Westerberg när han valdes om som riksdagens talman.

– Det känns väldigt bra att vara här och att vara i gång, att lägga valrörelsen bakom sig och fokusera framåt, säger han till Ekot.

Statschefen Kung Carl XVI Gustaf öppnar riksmötet. På gästlistan finns över 100 ambassadörer och ambassadchefer, tidigare talmän, landshövdingar och före detta partiledare som CH Hermansson, Bo Lundgren, Maria Leissner och Olof Johansson. Dessutom ovanligt många journalister, över 300 är ackrediterade till mötets öppnande säger riksdagens pressekretare Maria Skuldt.

– Framför allt är det svenska medier, men vi har också en del journalister från de nordiska länderna och Tyskland, Frankrike och Storbritannien bland annat, säger Maria Skuldt.

Inför riksdagens öppnande har det spekuleras om nya ministerposter.

Moderaten och riksdagsledamoten Hillevi Engström har nämnts som ny arbetsmarknadsminister efter Sven Otto Littorin som avgick i somras. En annan spekulation är Ulf Kristersson, moderat socialborgarråd i Stockholms kommun, som en del tror blir ny socialförsäkringsminister och därmed ersätter Cristina Husmark Pehrsson som vissa tror kommer att lämna regeringen.

En annan fråga som har diskuterats är huruvida Centerpartiet och Kristdemokraterna som båda backade i valet kommer att få behålla sina fyra respektive tre ministerposter, eller om Moderaterna ska få ytterligare ministrar.

En av dem som sitter på helspänn i dag är folkpartisten Fredrik Malm. Han är ersättare för EU-ministern Birgitta Ohlsson. Får hon förnyat förtroende blir det ytterligare fyra år i riksdagen för honom. Men Fredrik Malm räknar med att få klart besked först när Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen.

– Faktum var att det var likadant förra gången, jag blev ju invald då när Nyamko Sabuni blev minister och nu så hänger det på Birgitta Ohlsson, så jag är van vid det här. Så är den här branschen – man vet aldrig vad som händer, säger Fredrik Malm.