Japanska centralbanken sänker styrräntan

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, sänkte i dag överraskande sin viktigaste styrränta från 0,1 procent till i praktiken noll - ett intervall mellan 0 och 0,1 procent. Bank of Japan meddelade samtidigt att den ska pumpa in mer pengar i den skakiga japanska ekonomin genom köp av bland annat statsobligationer och företagsobligationer.

Börsen reagerade med att gå upp nästan 1,5 procent , men alla är inte lika positiva. Masaaki Kanno, chefsanalytiker på investeringsbanken JP Morgans Tokyo-kontor, anser att poltikerna måste säga den smärtsamma sanningen om hur illa det är ställt i den japanska ekonomin:

– Det må vara nedslående och smärtsamt, men det är där vi måste börja, menar Masaaki Kanno. Den här typen av åtgärder som centralbanken nu genomför kanske har en kortsiktig positiv effekt, men de lär inte påverka de mer avgörande problemen som japanernas vilja att spara hellre än att spendera sina pengar, och inte heller få företagen att genomföra det han kallar nödvändiga förändringar, till exempel genom att satsa på nya marknader.

De företag som överlevt främst eller enbart tack vare de stödåtgärder som politikerna och centralbanken levererat under en lång tid, kallar Kanno för zombieföretag.

Men han medger att det är en svår balansgång för både banken och den styrande DPJ-regeringen under premiärminister Naoto Kan. Å ena sidan handlar det om att få japanerna att känna mer tillit för den framtida ekonomin och därmed handla och investera mer, å andra sidan behövs det tuffa åtgärder. Förutom att stänga en del företag, också exmpelvis stora momshöjningar, för att inte minst klara av att ta hand om den kraftigt ökande andelen gamla i Japan.

– Vi är inte i Greklands läge än, vi är ju inte lika beroendet av utländska långivare, men frågan är hur länge det dröjer innan krisen blir mer akut, säger Kanno utan att ha något exakt svar på frågan själv.

Ett av få positiva tecken han ser är att japanska företag sent omsider börjat satsa hårdare utomlands igen. Men samtidigt måste Japan öppna sig mer för utländska investeringar, och det är fortfarande en känslig fråga här, säger Kanno.

Så dagens besked från den japanska centralbanken må ha glatt bland annat börsen, men att mer behövs tycks de flesta vara överens om, närmast väntas nya besked inom kort i regeringens tilläggsbudget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".