FN vill ha nya lagar mot vapenspridning

FN:s säkerhetsråd enades på onsdagskvällen om en resolution som ställer hårdare krav på medlemsländerna att stoppa spridningen av massförstörelsevapen. Beslutet ses av vissa länder som ett viktigt steg i kampen mot terrorism men det finns också kritik.

”Det här kommer att hjälpa till att göra världen och USA säkrare”, kommenterade Vita Husets talesman säkerhetsrådets beslut.

Just amerikanerna tillsammans med Storbritannien har pressat på för att få igenom resolutionen. Under ett halvår har förhandlingar pågått med framför allt de tre andra permanenta säkerhetsrådsmedlemmarna och kärnvapenstaterna Frankrike, Ryssland och Kina.

Det som ett enat säkerhetsråd sade ja till är att alla FN:s 191 medlemsstater måste inför lagar och åtgärder som förhindrar att teknologi och komponenter till kärnvapen och kemiska och biologiska vapen hamnar i händerna på terrorister, svartabörshandlare och andra så kallade icke-statliga aktörer.

Rådet enades också om att resolutionen ska falla under den delen av FN-stadgan som ger övriga länder rätten att ingripa, militärt om så behövs, mot de länder som bryter mot överenskommelsen. Det här blev mycket omdiskuterat, inte minst nya kärnvapenmakten Pakistan, som just nu sitter i säkerhetsrådet, var kritiskt. Nyligen avslöjades ju att en ledande pakistansk kärnvapenforskare hjälpt bland annat Nordkorea med vapeninformation.

Säkerhetsrådet enades därför om att de nya reglerna inte ska användas retroaktivt. Innan ett militärt ingripande mot något medlemsland kan bli aktuellt krävs en ny resolution.

Det finns olika åsikter om vilken effekt onsdagens beslut egentligen får. Anhängarna menar att det sätter press på medlemsländerna att agera och göra något åt de brister som fanns i de gamla ickespridningsavtalen där terrorgrupper inte nämndes.

Kritikerna anser att det krävs mer genomarbetade överenskommelser för att möta hotet att massförstörelse-vapen ska hamna i händerna på terrorgrupper.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista