Oro för globalt valutakrig

Euro-länderna befarar att ett valutakrig kan bryta ut på global nivå. Det sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter ett möte med Kinas högsta ledning.

– Sprängkraften i ett valutakrig är lika stark som den kan vara i andra former av handelsprotektionism, säger eurogruppens ordförande.

Just Kinas kritiserade hantering av sin valutakurs var en av de viktigaste frågorna här i Bryssel när ekonomiska ledare för Kina och EU möttes i samband med toppmötet mellan Asien och EU.

Med på mötet var bland andra Kinas premiärminister Wen Jiabao och landets finansminister och centralbankschef.

Och Jean-Claude Juncker upprepade den kritik som inte minst USA länge har riktat mot Kina - att Kina snedvrider konkurrensen på världsmarknaden genom att alltför mycket hålla ned värdet på sin valuta.

Samtidigt säger Juncker att Kinas premiärminister idag sa att landets valutakurs verkligen ska bli mer flexibel, i linje med ett beslut i Kina i juni i år.

EU välkomnar det, och ekonomikommissionär Olli Rehn menar att det egentligen mest är Kina som i längden kommer att tjäna på en förändrad kinesisk valutapolitik. En starkare kinesisk valuta leder till att Kinas tillväxt blir mer inriktad på inhemsk efterfrågan och enligt Olli Rehn gör det landets tillväxt mer hållbar på sikt.