Soldater vaktar vägen utanför moskén i Pattani.

General sparkad efter attack mot moské

I Thailand analyseras nu onsdagens blodiga uppgörelse. 113 människor, huvudsakligen unga militanta islamister, dödades av kulor från polis och militär i landets sydligaste provinser. Mest kritik får en general som beordrade stormning av en moské där ett 30-tal angripare förskansat sig. Alla 30 dödades.

General Pinmalop Pinmanee var befälhavare över en militär enhet i södra Thailand. Det var han som på onsdagen gav order om stormning av den 500-åriga muslimska helgedomen Kreu-se i Pattani som kallas den ofullbordade moskén, eftersom den aldrig byggts färdigt.

Total attack beordrades
32 militanta, beväpnade unga muslimer hade tagit sin tillflykt till moskén. Skottlossning utbröt när militär och polis närmade sig moskén. Under sju timmar förvandlades moskén och området däromkring till ett slagfält. Försök att förhandla avvisades av generalen. Han beordrade total attack. Alla de 32 dödades.

Generalen befriades från sitt uppdrag, som det heter när någon får sparken. Han ansågs ha agerat självsvåldigt och förvärrat situationen.

Sammanlagt dödades 113 människor. Av dem var 108 angripare. Fem tillhörde polis och militär.

På torsdagen har de thailändska tidningarna tagit till största rubrikstil. ”Blodbad. Landet skakat”, är några av rubrikerna vid sidan av dramatiska bilder.

Kan framkalla nya strider
Chefen för den thailändska underrättelsetjänsten citeras i en analys av vilka grupper som kan ligga bakom onsdagens attack. Flera hundra unga muslimer har rekryterats i en gruppering som kallar sig Sarigat. De uppges ha träningsläger i djungelområdena nära den malaysiska gränsen. Under-rättelsechefen tror att massakern kan framkalla nya angrepp från de här grupperna.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".