Går fortare att rädda chilenska gruvarbetare

I dag är det två månader sedan de 33 arbetarna stängdes inne i San Joségruvan i Norra Chile. Det är längre än någon annan tidigare varit innestängd. Men nu kommer rapporter om att räddningsarbetet avancerar betydligt fortare än planerat.

De mest optimistiska talar om att de 33 gruvarbetarna skulle kunna tas upp redan nu till helgen. Den av de tre borrarna som öppnar det vidaste schaktet beräknas, hur som helst, nå fram till de innestängda då.

Andra har satt 15 oktober som mål - det skulle ge ett extra lyft åt det besök i Europa som Chiles president Sebastian Piñera ska inleda strax därpå.

Men den centrala räddningsledningen försöker hålla tillbaka optimismen. Även om borrningen gått snabbare än beräknat, så kan mycket hända än - borrarna kan gå sönder och det kan uppstå nya ras.

Själva upptagandet av de innestängda är heller ingen enkel historia, inte bara av praktiska skäl, utan här finns svårigheter som rör de 33 personernas både fysiska och psykiska hälsa och som kräver försiktighet. Men trots det har dom anhöriga redan börjat planera för fest vid infarten till gruvan.

Förutom att räddningen av de 33 tycks nära, så har det de senaste dagarna cirkulerat ett annat hoppfullt rykte, nämligen att man under räddningsarbetet stött på en ovanligt rik åder av guld och koppar.

Om det stämmer så lär ägarna till San Joségruvan inte längre kunna undkomma sina skyldigheter. Inte bara gentemot de 33 innestängda, utan också gentemot de 200 anställda som inte fått betalt på två månader.