Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholms kommun bröt mot lagen

Regeringsrättens dom kan vara verkningslös

Trots att regeringsrätten kommit fram till att Stockholms kommun brutit mot kommunallagen när man sålde verksamheter genom avknoppning så betyder inte det att affären kommer rivas upp. Avtalet är lagligt, även om beslutet man tagit är olagligt.

Regeringsrättens dom säger bara att kommunens beslut var felaktigt – det avtal som sen tecknats gäller fortfarande. Den bedömningen gör Tobias Indén, lektor i juridik vid Umeå universitet.

– Kommunen är enligt kommunallagen skyldig att försöka rätta till felen man begått, i den utsträckning det är möjligt. Men det är det kommunala beslutet som har visat sig vara olagligt, inte effekterna beslutet har fått i form av ett avtal, säger Tobias Indén.

Beslutet är alltså olagligt, men inte avtalet som skrivits under efter att man fattat det olagliga beslutet, så ser alltså läget ut. Och just nu sitter juristerna i Stockholms kommun och funderar på hur de ska hantera Regeringsrättens dom, säger Catharina Gyllencreutz som är stadsjurist.

– Det fanns ju en länsrättsdom som gick stadens väg och sen en kammarrättsdom där beslutet upphävdes.

Vad kan domen få för konsekvenser?

– Det håller vi på att analyserar.

När kan ni vara klara med det?

– Vi hoppas vara klara inom de närmaste dagarna.

Regeringsrättens dom är tydlig: Stockholms kommun bröt mot kommunallagen när man knoppade av, det vill säga sålde, hemtjänstverksamhet till Vantörs hemtjänst AB men bara tog betalt för begagnade inventarier.

Prislappen blev på så sätt lägre än marknadsvärdet på verksamheten och det innebär ett riktat stöd till ett enskilt företag, något som är olagligt.

Det var Jonas Eklund, miljöpartist och juridikstuderande, som har drivit processen i förvaltningsdomstolen. Han säger att han nu kommer lämna in en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten för trolöshet mot huvudman.

– Här handlar det om att skattebetalarnas egendom har försvunnit ur våra händer. Jag tycker att det är viktigt att det görs en straffrättslig utredning också av ansvaret för det. Och ansvaret ligger hos de borgerliga politiker som har fattat beslut om den här avknoppningsmodellen, säger Jonas Eklund.

Men Tobias Indén vid Umeå universitetet tror inte på en civilrättslig process. Han menar att det i stället skulle kunna vara möjligt för en konkurrent till Vantörs hemtjänst AB att få skadestånd.

– Skadestånd finns det en teoretisk möjlighet om det är så att ett annat företag har lidit skada av att kommunen har brutit mot reglerna. Men det är jättesvårt för det företaget att bevisa skadan.

Så det räcker inte att komma nu och säga att man vill ha skadestånd?

– Jag tror att det är väldigt svårt, säger Tobias Indén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".