Milisledare gripen i Kongo-Kinshasa

I Kongo har FN gripit en befälhavare som misstänks ha lett en uppmärksammad massvåldtäkt i somras. Mannen grips samtidigt som Margot Wallström, FN:s ansvariga för att stoppa sexuellt våld i krig, reser runt i landet, i syfte att fler av de skyldiga ska gripas.

Sent i går kväll kom nyheten att FN-styrkan i Kongo har gripit en av mai-mai milisens befälhavare. Han greps i en gemensam operation med Kongos armé, och hålls nu av den kongolesiska armén i staden Goma, enligt FN-talesmannen.

Östra Kongo är ökänt för alla de många och brutala våldtäkter som rebellgrupper och regeringsarmén gör sig skyldiga till - men det som hände den 30 juli i år är makabert även för att vara i Kongo. Runt 200 man inledde ett anfall mot 13 olika byar och höll sen byarna i flera dar.

Det tog ett tag innan nyheten om vad som hade hänt började komma fram - men nu har FN samlat in vittnesmål från nära 500 personer, som våldtogs under anfallet. Ingen skonades - de allra flesta var kvinnor, men rebellerna gav sig också på barn och några män.

FN namngav nyligen flera av de rebelledare som misstänks ha legat bakom attacken, och det är en av dem som nu har gripits. Han misstänks ha lett anfallet mot byarna i Walikale.

Det är mycket ovanligt att någon grips för våldtäkter i Kongo, och FN:s utsända Margot Wallström befinner sig just nu i landet, med det uttalade syftet att pressa på för att myndigheterna ska börja gripa de skyldiga - om det någonsin ska gå att sätta stopp för våltäkterna.

Även FN har fått hård kritik efter massvåldtäkten i somras, eftersom FN-trupp befann sig bara några mil bort från de anfallna byarna, utan att ingripa eller ens veta om vad som pågick. FN måste bli bättre på att patrullera och ha mer kontakt med byarna, har Wallström lovat under sitt besök, men tillade att det inte räcker, om inte också de kongolesiska myndigheterna agerar.

Wallström träffade också några av dem som våldtogs i somras och sa efteråt - det här kommer att förstöra det här landet, om det får fortsätta. Det brutaliserar hela samhället, från generation till generation till generation, och förstör alla värderingar, all moral.