Peter Norman, finansmarknadsminister.

Norman ny minister utan politisk erfarenhet

En av de nya ministrarna i Fredrik Reinfeldts nya regering är Peter Norman, som blir ny finansmarknadsminister efter Mats Odell. Han saknar helt erfarenhet från politiken och är tidigare vd för sjunde AP-fonden.

Peter Norman blev medlem i Moderaterna efter att Fredrik Reinfeldt frågat honom om han ville bli medlem.

– Det viktigaste är att upprätthålla ett stort förtroende för finanssektorns sätt att arbeta, säger Norman.

Behövs det tydligare regelverk eller några tydligare krav som du uppfattar det från din bakgrund?

– Det finns ett arbete på europeisk nivå att stärka regelverket för finanssektorn. Det är jätteviktigt att det implementeras på ett snabbt och bra sätt i Sverige.

Norman har sedan tio år sysslat med pensioner. Han har varit verkställande direktör för statliga sjunde AP-fonden förutom under en period under finanskrisen då han ryckte in som ordförande i den havererade investmentbanken Carnegie som då tagits över av staten.

Innan dess var han under ett par år mellanchef på Riksbanken med ansvar för penning- och finanspolitiska avdelningen, som det hette på den tiden och han har jobbat i finanssektorn.

Norman beskrivs också som någon som kan bankvärlden. Han har som vd för sjunde AP-fonden också vid flera tillfällen kritiserat storbankerna för dyra förvaltningsavgifter som drabbat kunderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".