Splittrat Kirgizistan går till val

På söndag är det parlamentsval i Kirgizistan som sedan revolutionen i våras haft en interrimsregering. Men i de södra delarna av landet är många mer upptagna av återuppbyggnaden efter de våldsamma upploppen i början av sommaren än av valet.

En lastbil stjälper av tegelsten framför ett utbränt enplanshus i staden Osj i södra Kirgizistan. Internationella hjälporganisationer fraktar byggmaterial till kvarteren som skövlades under de våldsamma upploppen i juni när hundratals människor dödades och tiotusentals tvingades på flykt.

På den här gatan finns inga affischer inför söndagens parlamentsval och 70-åriga Tadjichan Achunova tänker mer på att familjen splittrades i samband med våldsvågen som drog genom Osj.

– Vi bodde elva personer här, men mitt äldsta barnbarn och en dotter har flytt till Ryssland för att vara i säkerhet, säger Tadjichan Achunova som bott i tält i fyra månader mitt i ruinerna av sitt hus.

Familjen tillhör den stora uzbekiska minoriteten i södra Kirgizistan, en väljargrupp som starkt misstror interrimsregeringen i huvudstaden Bisjkek i norr.

Istället har ett nybildat parti, Fäderneslandet, fått fäste i söder. Partiet har stöd från människor i olika etniska grupper och en av Fäderneslandets kandidater i valet, Marat Sultanov, säger att de också förenar människor med olika politisk bakgrund.

– Vi delar inte upp folk efter vilken regering de jobbat åt, säger Marat Sultanov i det kirgiziska partiet Fäderneslandet.

– Våra partimedlemmar kan ha arbetat för de störtade presidenterna Akajev och Bakijev, för den nuvarande interrimsregeringen eller för de sovjetiska myndigheterna. Det viktiga är vad de kan tillföra landet, säger Sultanov.

I tältet bland husruinerna i centrala Osj har i alla fall en familjemedlem bestämt sig inför söndagens parlamentsval. 43-årige Rachman Achunov tänker rösta på partiet med starkast koppling till Ryssland.

– Jag gillar partiet Värdighet, säger Rachman Achunov som hoppas att Ryssland kan hjälpa till att bygga upp Kirgizistan så att det blir som förr.