Erik Ullenhag, ny integrationsminister. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Ullenhag: Sverige ska vara öppet för invandrare

Den nye integrationsministern heter Erik Ullenhag. Han säger att han är för fortsatt invandring och att Sverige ska vara ett öppet land.

– Den viktigaste debatten de närmaste åren är att stå upp för den svenska traditionen att Sverige ska vara öppet mot omvärlden. Sverige blir fattigare i fall vi stänger våra gränser.

– Invandring har gjort oss rikt historiskt och kommer fortsätta göra oss rikt, men ska vi dra riktig nytta av invandringen så ska vi har vi också ett ansvar att få en integration som fungerar bättre än tidigare, säger Ullenhag.

Folkpartisten, och fram till för ett par dagar sen partisekreteraren, Erik Ullenhag tar över integrationsfrågan från partikollegan Nyamko Sabuni. Ullenhag blir integrationsminister under den nya moderata arbetsmarknadsministern, Hillevi Engström. Sabuni blir biträdande utbildningsminister, med ansvar för jämställdhet men har kvar ansvaret för SFI, svenska för invandrare.

Erik Ullenhag tog 2004 strid mot dom övergångsregler för nya EU-medlemsländer som den dåvarande Folkpartiledningen var för. Han skrev en uppmärksammad debattartikel med tidigare partiledaren Bengt Westerberg och lämnade också sitt uppdrag som partiets talesperson i integration- och flyktingfrågor.

Den nye integrationsministern säger också att det är viktigt att se att Sverigedemokraterna inte har lösningen på Sveriges integrationsproblem.

– Det är ett enfrågeparti som ogillar invandrare. Man har inga lösningar på nya jobb utan man skyller på invandrare. Man har inga lösningar på hur vi ska få trygghet på gator och torg utan man skyller på invandrare.

– Sen måste vi ta det människor som missnöjesröstat på Sverigedemokraterna på allvar och den oro de känner om trygghet i vardagen och integration. Men lösningen på integrationsfrågan ligger inte hos Sverigedemokraterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".