Olyckan bakom Kosovokris saknar bevis

I Kosovo visar FN:s utredning att det inte finns några bevis för att serber skulle ha jagat fyra albanska barn ner i en flod. Olyckan, där tre av barnen drunknade, utlöste tidigare i år de värsta upploppen mot serber i Kosovo sedan kriget.

Det har inte gått att finna några misstänkta som passar in på den överlevande pojkens beskrivning och det finns flera motstridiga uppgifter i hans vittnesmål, står det i rapporten från FN:s internationella åklagare, som har utrett händelsen.

Men åklagaren har inte heller kunnat finna någon förklaring till varför pojkarna hamnade i det iskalla vattnet.

Det var den 13-årige Fitim som berättade att han, hans lillebror och ytterligare två pojkar hade jagats ner i floden Ibar i norra Kosovo av två serbiska ungdomar och deras hund.

Två barn drunknade
Två av pojkarna hittades drunknade, Fitims lillebror har aldrig påträffats.

Den överlevande pojken berättade sin historia i Kosovos tv samt svenska och andra internationella tv-stationer.

Men varken då eller senare har det gått att finna vare sig de jagande serberna eller deras hund.

Våldsamma attacker
Händelsen utlöste en våg av våldsamma attacker mot den serbiska minoriteten i Kosovo. 19 personer dödades och över 900 skadades.

Hundratals serbiska hus brändes ner tillsammans med sjukhus, skolor, kyrkor och kloster. Tusentals serber fördrevs från sina hem.

På ett tidigt stadium väcktes misstankar om att olyckan utnyttjats av extrema albaner för att hetsa mot serberna. 

Gerillaledare gripen
Igår, onsdag, greps en av ledarna inom den numera upplösta UCK-gerillan i Kosovo, misstänkt för att ha varit en av dem som organiserade upploppen i mars.

Attackerna började i den delade staden Mitrovica, nära den by där pojkarna drunknade. Där försökte uppretade albaner storma över bron, som delar staden, till den serbiska sidan.

KFOR-soldater lyckades förhindra detta albanerna att ta sig över till den serbiska sidan men upproret spreds sedan över hela Kosovo. Attackerna mot de serbiska enklaverna var likartade, på ett sätt som redan då föreföll organiserat.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista