Uppåt för ABB efter nedskärningar

Det går något bättre för verkstadsföretaget ABB, visar rapporten för första kvartalet. Vinsten blev 30 miljoner, vilket är bättre än samma period förra året, då bolaget rapporterade en förlust på närmare 400 miljoner kronor.

Orderingången ökade till motsvarande omkring 40 miljarder kronor.

Enligt ABB:s koncernchef, Jürgen Dormann, är utvecklingen stark för ABB i främst Asien och i Japan. Det går också uppåt i Östeuropa.

Även i USA går det lite bättre och det finns vissa tecken på återhämtning i Europa. Andra ljuspunkten för ABB just nu är att orderingången ökar mer än försäljningen och därmed också hoppet om stigande vinster.

Fortsatta nedskärningar
Ekonomin för bolaget väntas också bli bättre genom fortsatta nedskärningar av kostnader, med omkring 7 miljarder om året. Skuldbördan ska pressas ner.

Antalet anställda sjönk med 3 500 under första kvartalet, ner till 113 000. Det beror i första hand på att ABB fortsätter att sälja ut verksamhet som inte passar in i bolaget.

Mer kraftteknik
Efterhand koncentreras allt mer till automation, det handlar till exempel mycket om industrirobotar, och även till kraftteknik. ABB hoppas på en stor beställning i Kina.

Jürgen Dormann tycker det är fel att bara tala om att antalet jobb fortsätter att minska i bolaget.

Inom verksamheten som rör automation och kraftteknik har ABB redan börjat nyanställa anställa, främst i Asien, säger Jürgen Dormann.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista