Oviss utgång i israelisk omröstning

Israels premiärminister Ariel Sharon har inte sitt eget parti med sig i planerna på att utrymma samtliga bosättningar i Gaza. Sharon ser ut att förlora den viktiga omröstningen om bosättningarna på söndag.

Enligt opinionsmätningarna kommer Sharon att förlora den viktiga omröstningen på söndag där också skandinaviska kristna organisationer har haft en roll.

– Man kan inte rösta mot min plan som skulle vara den största förlusten för palestinierna sedan Israels grundande, och samtidigt vara för mig, säger Ariel Sharon och vänder sig därmed till de 200 000 partimedlemmar i regeringspartiet Likud, som på söndag ska säga ja eller nej till en plan som Sharon själv beskriver som ett byte. Israel lämnar bosättningarna i Gaza, men behåller alla de stora bosättningarna på Västbanken.

USA:s politik en katastrof för palestinier
När USA:s president George Bush lovordade planen för drygt två veckor sedan beskrev palestinierna det som en katastrof.

President Bush sköt grunden och utgångspunkten för alla förhandlingar, gränserna från 1967, i sank. Han erkände de facto annektering av ockuperad mark.

Men trots detta är den israeliska högerfalangen kritisk. Medan Sharon betonar att utrymningen av Gaza är sista steget i en ensidigt dikterad uppgörelse med palestinierna, beskriver bosättarrörelsen i hans eget parti det som första steget i en omfattande reträtt. Gaza idag, Tel Aviv i morgon, säger Eren Sternberg.

– Jag tror att planen röstas ned och försvinner, liksom Ariel Sharon själv, säger Eren Sternberg, som driver bosättarnas kampanj.

Ariel Sharon beskrivs som en förrädare och enligt opinionsmätningar ser det ut som att en majoritet av partimedlemmarna kommer att svika honom i omröstningen på söndag.

Skandinavisk hjälp
Bosättarna som besöker varje partimedlems hem för att övertyga, tackar nu alla som gjort kampanjen ekonomiskt möjlig, inte minst kristna organisationer från Skandinavien.

– De stödjer oss med pengar och framför allt de älskar oss, säger bosättaren Eren Sternberg.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista