Skogsföretag hyr ut säsongsarbetare

Ett projekt med uthyrning av skogsarbetare i Västerbotten har gett goda resultat. Under sommarhalvåret finns mycket jobb i skogen, men under vintern permitterar Sveriges 1 500 små skogsföretag de flesta av sina anställda.

Projektet gav skogsarbetarna bättre privatekonomi och tryggare anställning. Dessutom minskade skogsvårdsföretagens kostnader för rekrytering.

Bra kontrast
Skogsvårdaren Erik Olofsson är också utbildad lärare och vikarierar på fem skolor i Umeå under vintern, när det inte går att röja i skogen.

– Man har ju varit ute från maj till december ungefär och mot slutet av skogssäsongen är det blötsnö och kallt, så man längtar in. Man är mer uppe i människor när man jobbar i skolan. Det blir en bra kontrast, säger han.

Hyrs ut till kommunen
Skogsföretaget där Erik Olofsson jobbar har 150 anställda på sommaren och 7 på vintern. Företaget har anställt honom på heltid och hyr ut honom till Umeå kommun.

Han får samma lön som i skogen, men slipper problemen som säsongsanställda ställs inför.

– Det blir ingen kontinuitet. Det blir plåttrigt på något sätt. Och så är det en nackdel om du ska söka lån, så att ha en tillsvidaretjänst betyder mycket. Det är lättare att behålla dem som har tillsvidareanställning. Får en säsongsanställd i nys om ett helårsjobb, kanske man lämnar skogsnäringen även om man trivs bra, säger Erik Olofsson.

Pia Diaz Bergner, SR Västerbotten
pia.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista